tirsdag 18. mars 2008

National Center of Neurology and Psychiatry, 29. februar

Mr. Kenji Yazawa er som kjent vår mann i Japan. En av avtalene han hadde gjort,var at vi skulle få møte en av landets fremste professorer innen muskelsykdommer. Dr. Nonaka var egentlig pensjonist, men likevel aktiv. Han hadde pasienter en dag i uken, assisterte ved instituttet og var engasjert som foreleser i flere andre land. Han er lynende flink, men har beholdt humoren og interessen for å møte folk som oss.

Det første vi fikk høre av nåværende direktør, Shin'ichi Takeda, var at vi har lært alt av "han der", så hvis noe går galt, legger vi skylden på han. Vi lo og stemningen var god.

NCNP er et av flere center for muskelsyke i Japan. De arbeider spesielt med diagnostisering. Siden 2004 har de sett på 2000 muskelbiopsier. De har funnet flere Limb girdle diagnoser (vår sykdom) enn vi har i Norge. De sa at de finner stadig nye varianter av diagnosen, så listen forandrer seg ofte. Det var utrulig interessant å høre på, selv om det var mange faguttrykk som vi ikke hadde hørt før. Det kan virke som om de trodde vi var "noe mere" enn bare to enkle damer med en muskeldiagnose. Vi fikk og en omvisning på et av laboratoriumene, og en liten innføring i hvor langt de var kommet i forskningen.

Ingen kommentarer: